Marijn fietst voor twee: fit zijn én blijven

Marijn fietst voor twee: fit zijn én blijven

Hoofdredactrice Marijn de Vries is zwanger! Via deze blog deelt ze haar ervaren over haar zwangerschap in combinatie met het wielrennen. Deze week, deel 2. 

O, wat moest ik net lachen om de laatste blog die ik schreef met “ik voel het kindje nog niet”. Dat heb ik geweten! Niet lang na mijn vorige schrijfsel, toen ik bijna 18 weken zwanger was, begon het Grote Bewegen. Daar waar anderen het gevoel omschrijven als ‘belletjes’ of ‘vlindertjes’ dacht ik al snel in verwachting van een hyperactief babygeitje te zijn, je weet wel, zo eentje die voor het eerst naar buiten mag. 

Inmiddels ben ik 24 weken zwanger en is het alle dagen feest in mijn buik. Aan de buitenkant zie ik het bobbelen en golven, aan de binnenkant worden er regelmatig kleine dansjes op mijn blaas gedaan. En dat terwijl ik nog steeds geen bolle toeter heb. Ze is inmiddels 32 centimeter, volgens de boekjes, maar ze heeft zich blijkbaar rond mijn inmiddels wél geheel verdwenen taille verstopt.

Ja, ze! Het wordt een meisje. Eentje die vermoedelijk alleen rustig is als ik aan het fietsen ben. Want dat doe ik nog steeds volop. En dan slaapt ze, dat weet ik wel zeker. Tips voor goede fietskarren zijn dus meer dan welkom, want ik vrees dat we in de toekomst heel wat ritjes zullen moeten maken om mevrouw in slaap te krijgen. Eigen schuld, dikke bult, natuurlijk.

Alle sceptische “zou jij niet eens rustig aan doen, jij zwangere vrouw”-schrijvers, let op..

Maar het is voor een goed doel. Alle sceptische “zou jij niet eens rustig aan doen, jij zwangere vrouw”-schrijvers, let op. Een paar decennia geleden werd er inderdaad nog gezegd dat zwangeren beter niet konden sporten, maar tegenwoordig is het advies eerder het omgekeerde. In het tijdschrift Sportgericht las ik hierover een super interessant wetenschappelijk artikel.

Goed voor moeder én kind
Dat regelmatig sporten tijdens de zwangerschap erg goed is voor de aanstaande moeder is wel algemeen bekend, denk ik. Met een goede conditie gaat een bevalling doorgaans makkelijker, en herstel je ook sneller. Maar dat sporten ook goed is voor je ongeboren kind, was voor mij nieuw. Sterker, het is niet een beetje goed, maar zelfs héél goed.

Door te sporten verlaag je niet allen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas bij jezelf, maar ook bij je kind, tot jaren na de geboorte!

De foetus van een moeder die regelmatig sport, is beter in staat te reageren op stress, heeft minder vetmassa en kent een sterkere neurologische ontwikkeling. Tijdens het sporten fluctueren de toevoer van bloed en voedingsstoffen naar de baby, en dat heeft een positief effect na de geboorte: het kindje blijkt beter in staat zich te oriënteren, informatie te verwerken en aandacht te reguleren.

Daarnaast verlaag je door te sporten niet allen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas bij jezelf, maar ook bij je kind, tot jaren na de geboorte! Nou, als dat geen reden is om lekker te blijven fietsen of aan andere sport te doen als je zwanger bent… Natuurlijk fiets ik niet meer zo intensief als voorheen, dat wordt namelijk wél afgeraden – maar eerlijk: daar heb ik ook helemaal geen zin in. En naast fietsen doe ik ook Mom in Balance en hot yoga, als aanvulling.

Als ik een keer flauw ben van dat springertje in m’n buik, dan weet ik wat me te doen staat. Een lekker rondje fietsen!

Ik moet zeggen: ik voel me echt heel goed. Natuurlijk is een zwangerschap voor iedereen anders en heb ik misschien gewoon geluk dat er nog niks in de weg zit en dus niets me tegenhoudt om te fietsen, maar ik denk wel dat fit aan je zwangerschap beginnen en fit blijven daar een belangrijke voorwaarde voor is. En och, als ik een keer flauw ben van dat springertje in m’n buik, dan weet ik wat me te doen staat. Een lekker rondje fietsen!

———

Wil je het hele artikel met nog veel meer interessants over zwanger zijn en (blijven) sporten lezen, het heet ‘Trainen tijdens je zwangerschap, wat zegt de wetenschap?’, is geschreven door Miriam van Reijen en staat in Sportgericht, nummer 1 van 2014.

Door

4 Reacties

 1. Superfijn dat je dat gewoon allemaal kan, ik zou zeggen.. zolang het goed voelt: lekker blijven fietsen!!

  Reply
 2. Hier 21 weken zwanger van een even dolle meisjesgeit, die helaas niet slaapt tijdens het fietsen: mijn blaas wordt regelmatig helemaal aan gort getrapt met als resultaat: om de 15 kilometer paniekerig een beschutte plasplek moeten zoeken. Inmiddels neem ik ook genoegen met minder beschut, want jemig, wat is fietsen met een volle blaas ellendig.
  Mijn buik is wel een beetje aan de bolle kant inmiddels, dus de baby is niet de enige die de blaas beroert met haar trapbeentjes: mijn eigen bovenbenen doen even hard mee. Ik vrees dus ook dat ik op een gegeven moment zóveel moet plassen, dat ik niet meer aan fietsen toekom. Tot die tijd nog maar even genieten van de buitenritjes!

  Reply
 3. Waar ik mij over verbaas dat in de wekelijkse column van Trouw je totaal niet verandert. Volgens mij ben je al 7 maanden zwanger maar er is niets te zien.
  Vindt Trouw een nieuwe foto te duur

  Groet

  Reply
 4. Hoi Marijn, ik ben nu 18 weken en lees met veel plezier je blogs. Heel stoer wat je doet en open hoe jij je ervaringen beschrijft. Ik fiets ook graag en veel, maar moet zeggen dat ik er minder energie voor heb dan bij de vorige zwangerschap. En rare klachten. Voor mij ook onbekend. Tijdens de vorige zwangerschap (5 jaar geleden) reed ik met 6 maanden nog makkelijk 100+ km. Nu had ik afgelopen week met 4,5 maand al moeite met onze fietsvakantie met dagelijks ongeveer 60km. Dit resulteerde in flinke buikpijn aan het einde van de dag. Echt balen, ik moet mijn doelen dus echt bijstellen.

  Tav fietskar: Wij hebben de chariot cougar. Tegenwoordig is dat van thule geloof ik.
  En nog een fietsgerelateerde tip: eerste kinderfietsen – zo leuk!!!- wij zijn verliefd op het merk Frog. Onze zoon leerde het hierop erg snel en kinderen die bij ons komen en moeilijk kunnen fietsen op hun eigen fiets rijden op dit ding zo weg.

  Tot slot nog even opscheppen: onze zoon van bijna 5 heeft in de afgelopen 6 dagen 202 km gefietst!!! Zelfstandig!!! Op zijn frog 48. Vandaag een record van 71 km!!!

  Reply

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet getoond op onze site.Verplichte velden hebben een *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*